Temmuz ayında gerçekleşecek zam görüşmeleri, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücretin, yılın başından itibaren açlık sınırının altında kalmasıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi.
İşçi sendikaları, yeni asgari ücretin belirlenmesi konusunda taleplerini yavaş yavaş dile getirirken, işveren sendikası TİSK ise temmuz ayındaki ara zamla ilgili çalışmalara başladı.
Seçimlerin ardından hükümetin oluşması ve yeni ekonomi politikalarının netleşmesi beklenirken, iş dünyası da kendi içinde yeni asgari ücretin ne olacağı ya da olması gerektiği konusunu tartışıyor.
İş Dünyası, Temmuz Ayındaki Asgari Ücret Zammını Değerlendiriyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, seçimlerin tamamlanmasına rağmen henüz hükümetin oluşturulmadığı ve haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmadığı bir ortamda, asgari ücrete yapılacak ara zam tartışmalarının erken olduğunu belirtti. Diğer taraftan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, temmuz ayında asgari ücrete yapılacak bir iyileştirme gerektiğini iş dünyasının gündeminde olduğunu dile getirdi.
Kaya, temmuz ayında yüzde 25-35 aralığında bir ara zamın söz konusu olduğunu ve bunun 10 bin 500 TL ila 11 bin 500 TL arasında bir tutara denk geldiğini ifade etti.
Kaya, “Yüksek enflasyon, kur artışı ve işsizlikle karşı karşıyayız. Yeni asgari ücret zammı sektörümüzü zor bir durumda bırakacak” dedi ve ekledi:
“Hazır giyim sektörü, zaten düşen taleple ciddi bir sıkıntı içinde ve fiyatları koruyamıyoruz. Bu nedenle, işverenlere sağlanan desteklerin asgari ücret konusunda artırılmasını bekliyoruz.
İş Dünyası, Asgari Ücretin Yükseltilmesi İçin İşveren Desteklerini Talep Ediyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, mevcut durumda 8 bin 500 TL seviyesinde bile çalışan bulmanın zor olduğunu belirtirken, yeni asgari ücretin 10 bin TL olması halinde bunu karşılayabileceklerini ancak işverene sağlanacak yeni kolaylıklarla bu tutarın 12 bin TL’ye kadar çıkabileceğini ifade etti.
Bozdağ, “Ancak işverene yeni destekler sağlanmadan asgari ücretin 12 bin TL seviyesine çıkması sektörü yorar ve istihdamı olumsuz etkiler” diyerek şu anda maliyetler arasında boğulduklarını ve üzerlerinde ağır vergi ve prim yükü bulunduğunu söyledi.
Bu konuyla ilgili taleplerini dile getiren Bozdağ, “Asgari ücretin üzerindeki vergilerin kaldırılmasını istiyoruz. SSK primlerinin yarısını işçilere verelim, yarısını ise bize taahhüt verilerek, yıl sonunda kapasite raporumuza göre yüzde 10 istihdam artışı sağlayacak şekilde bize bırakılsın. Bu talebimizi tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu.
İlgili Haberler
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?
Tehlikeli Kanser Türleri