SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Bakan Işıkhan Duyurdu! SGK, 30 Yerli Üretim ile Birlikte 39 İlacın Geri Ödemesini Başlatıyor

Bakan Işıkhan Duyurdu! SGK, 30 Yerli Üretim ile Birlikte 39 İlacın Geri Ödemesini Başlatıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 39 yeni ilacın geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı. Bu önemli gelişmenin detayları…

Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada geri ödemeye alınacak ilaçların 30’unun yerli üretim olduğunu belirterek, yerli sanayinin desteklenmesi ve sağlık alanında bağımsızlığın artırılmasına vurgu yaptı.

Işıkhan’ın X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda geri ödenecek ilaçlar arasında grip aşısı kronik böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar ile antibiyotiklerin bulunduğu ifade ediliyor. İlaçların, hastaların tedavi süreçlerinde büyük katkı sağladığı belirtiliyor. Özellikle grip aşısı gibi önleyici sağlık hizmetleri, toplum sağlığının korunmasında kritik rol oynuyor.

Bakan Işıkhan ödeme kapsamına alınan ilaçların, tedavi sürecinde önemli kolaylık sağlayacağını yerli üretimin teşvik edilmesinin sektörde sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunacağını ifade etti. Yerli üretim ilaçların öncelikli olarak geri ödemeye alınması sağlık sektöründeki dışa bağımlılığı azaltma hedefini desteklerken, aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlıyor.

Geri Ödeme Kapsamındaki İlaçlar

Sağlık Bakanlığı ödeme kapsamına alınan ilaçlarla ilgili önemli duyuru yaptı. Yapılan açıklamada vatandaşların ihtiyaç duyduğu bazı ilaçların ödemesinin yapılacağı belirtildi. Bu kapsamda, grip aşısı immünglobulin, kronik böbrek yetmezliği ilaçları ITP tedavisi için kullanılan ilaçlarla antibiyotikler yer alıyor. İlgili ilaçlar, özellikle kronik hastalığı olan bireyler için hayati öneme sahip.

Geri ödeme kapsamında 1 adet grip aşısının yanı sıra, toplamda 3 adet immünglobulin ilacı da yer alıyor. İmmünglobulin tedavisi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde kritik rol oynuyor. Tedaviye ihtiyaç duyanların ilaçlara daha kolay erişilebilir hale getirilmesi hastalık sisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli adım olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca, 2 adet kronik böbrek yetmezliği ilacı geri ödeme listesine dahil edilmiştir. Kronik böbrek yetmezliği birçok hastayı etkileyen ciddi sorundur. Ayrıca tedavi sürecinde kullanılan ilaçların geri ödemesi yaşam kalitesini arttırıyor. Bu adım, tedavi sürecini kolaylaştırarak hastaların daha sağlıklı yaşam sürmelerine katkı sağlıyor.

Hastalar İçin İlaçlara Erişim İmkanı Arttırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla önemli duyuruda bulundu. Bakanlık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeme listesine alınan 39 ilacı resmi olarak açıkladı. İlaçların 30’unun yerli üretim olduğu bilgisi, Türkiye’nin ilaç sektöründeki gelişimiyle bağımsızlığını artırma çabalarını gözler önüne seriyor. Yerli üretimin artması hem hastaların ihtiyaçlarının karşılanması hem de ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşıyor.

Yeni eklenen ilaçlar çeşitli sorunların tedavisinde önemli rol oynaması bekleniyor. Bakan Işıkhan, bu adımın özellikle kronik hastalıkları olan bireylerin tedavi süreçlerine olumlu katkı sağlayacağını vurguladı. İlaçların geri ödeme listesine alınması hastaların maddi yükünü hafifletirken, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğine de katkıda bulunmayı hedefliyor.

Ancak ödemelerin ne zaman başlayacağına dair henüz kesin tarih verilmemiş olması hastalar arasında belirsizlik yaratıyor. Bakanlık, güncel gelişmeleri takip etmenin önemine dikkat çekerek vatandaşların bilgilendirilmesi için çalışmalara devam edeceğini belirtti. İlaçlara erişimin arttırılması sağlık hizmetlerine erişim konusunda yaşanan sorunları minimize etmek için atılan önemli adım olarak değerlendiriliyor.

Hangi İlaçları Sigorta Karşılamıyor?

Türkiye’de kanser tedavisi gören hastaların ilaç talepleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kapsam dahilinde karşılanmaktadır. Ancak SGK’nın hizmetleri için belirlediği standartlar çerçevesinde yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan ilaçlar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu durum, hastalar ile aileleri için büyük mali yük oluşturuyor.

SUT’ta yer almayan ilaçlar sigorta kapsamı dışında kalmakta ve hastaların kendi bütçeleriyle karşılamaları gereken yükümlülük haline gelmektedir. Ayrıca ilaçlar çoğunlukla yeni geliştirilen ve klinik deneylerde etkili olduğu kanıtlanan ürünlerdir.

İlgili Haberler