6 Şubat’ta meydana gelen depremler, 11 ilde birçok binanın yerle bir olmasına neden olurken, binlerce bina da ağır hasar aldı. Ağır hasar alan ve her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binalar için acil yıkım kararı alınanların kontrollü yıkım çalışmaları devam ediyor.
Aynı gün meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden en çok etkilenen yerleşim yerlerinden biri de Gaziantep’in İslahiye ilçesi oldu. İlçede birçok bina yıkılırken, birçoğu da ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Ağır hasar alan binaların bazıları halihazırda ayakta duruyor olsa da, her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
İslahiye’de depremin yaralarının sarılması ve bölgenin yeniden inşa edilerek vatandaşların güvenle yuvalarını yeniden kurmaları için enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının yanında, yıkılma tehlikesi barındıran ve acil yıkım kararı alınan binaların yıkım çalışmaları da sürüyor.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan ve acil yıkım karı alındığı için ekiplerce yıkımı gerçekleştirilen binalardan çıkan molozlar, kamyonlarla belediyenin belirlediği alanlara dökülüyor. Yıkım ekiplerinin çalışmaları esnasında herhangi bir kazaya mahal vermemek adına polis ekipleri de çalışma bölgesinin etrafına şerit çekerek güvenlik önlemi alıyor.
Depremin yıkıcı etki gösterdiği illerden biri de Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa, diğer illere nazaran depremden daha az etkilense de aşırı yağışlar ve sel sebebiyle çifte felaket Şanlıurfa’nın bazı bölgelerinde konutları kullanılamaz hale getirdi.
6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından bu kez de 15 Mart’ta sel felaketini yaşayan Şanlıurfa’da çifte felaketin yaralarını sarmak için çalışmalar başladı. Selden felaketinden en çok etkilenen Karakoyunlu Mahallesi’nde kullanılamaz hale gelen yapılar kamulaştırılmış ve ev sahiplerine evlerinin ücretleri ödenmişti.
Söz konusu mahallede kamulaştırılan yapılarda ikamet eden veya iş yerleri bulunan vatandaşların yapıları boşaltmaları için bir süre tanındı. Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için özenle yürütülen çalışmalarda, boşaltılan yapıların yıkım işlemlerine başlandı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. Beyazgül, sel felaketinden etkilenen bölgenin riskli bir bölge olduğunun daha önceden bilindiğini ve sel felaketinden önce zaten kamulaştırma çalışmalarının başladığını söyledi. Kamulaştırma çalışmalarının başlaması nedeniyle bölgede ikamet eden vatandaşların zaten evlerini boşalttığını vurgulayan Beyazgül, önceden tedbir alınmamış olsa, çok daha fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmiş olabileceğini dile getirdi.
İlgili Haberler
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?
Tehlikeli Kanser Türleri