SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Kariyer » İnternet üzerinden para kazanma fikirleri

İnternet üzerinden para kazanma fikirleri

Yayınlanma:
ABONE OL

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesinden dolayı iş yerine gitmeye gerek duymadan geçim sağlamak artık mümkün hale gelmiştir. İnternet üzerinden para kazanmak için belirli donanım ve yeterlilikler gerekmektedir. Bazı meslek dallarında çalışabilmek için fazladan eğitim gerekmezken, çoğu meslek dallarında çalışabilmek için eğitim şarttır.

Eğitim gerektirmeyen iş ve meslek dalları hangileridir?

Freelance Yazarlık

Freelance metin yazarlığı, herhangi bir eğitim gerektirmeyen, kişisel istek ve bilgiye bağlı bir iş alanıdır. Freelance yazarlık yapan kişiler herhangi bir kuruma bağlı olmadan, serbest olarak çalışan ve serbest şekilde yazılar yazan kişilerdir. Bu kişiler herhangi bir şirket çalışanı aksine tam zamanlı çalışmazlar. Freelance yazarlar proje başına ücret alırlar. Freelance yazarlar, karşı tarafın istekleri doğrultusunda istenilen konu üzerinde araştırmalar yaparak konuyla ilgili bilgiler edinir ve proje hazırlanır. Ücretlendirme konusunda ise, bazı yazarlar ya da alıcılar karşılıklı anlaşma ile proje üzerinden ücretlendirmeyi seçerken, bazı anlaşmalar sonucunda saat başına ücretlendirme ya da belirli bir kelime sayısı üzerinden ücretlendirme söz konusu olmaktadır. Ayrıca aracı siteler ve kurumlar üzerinden yazarlar kendi seçtikleri konular üzerinden proje üreterek projelerini satışa sunabilmektedirler. Freelance yazarlık yapabilmek için iyi bir araştırma yapmak ve yazım-imla kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.

Grafik Tasarım

Grafik tasarımcı olabilmek için öncelikle tasarım programlarını temin etmek gerekmektedir. Adobe Photoshop, AutoCAD gibi programlar genelde daha çok kullanılan programlardır. Bu programların dili genellikle İngilizcedir. Grafik tasarımcı olabilmek için tasarım konusunda yetenek ve yaratıcılığın yanında orta seviye bir İngilizce yeterli olacaktır.

Çevirmenlik

Çevirmenlikte, yapılacak işin ya da alınan projenin seviyesine göre değişen gereksinimler bulunmaktadır. Basit ve orta seviye dil gereksinimi olan çeviri projelerinin ücretlendirme politikaları ile iyi derecede dil gerektiren projelerin ücretlendirmeleri farklı olacaktır. Bu tarz eğitim gerektirmeyen çeviri işleri genellikle freelance platformları üzerinden bulunabilmektedir. Ücretlendirmeleri ise genellikle proje başlangıç ve teslim tarihi arasındaki süreye göre ve projenin konusuna göre değişmektedir.

Sanal Asistanlık

Sanal asistanlık meslek dalı, son yıllarda talebi artan ve oldukça popüler bir iş olarak bilinmektedir. Sanal asistan olabilmek için asgari gereksinimleri sağlamak, asistanlık yapabilmek için yeterli olacaktır. Küçük ve orta büyüklükteki bir kurumda çalışan kişilerin sanal asistanlığını yapmak için e-posta kullanımı ve yönetimi, kişisel randevu ve iş randevularını ayarlama, gerekli verilerin kullanımı ve duruma göre ek bir yabancı dil gerekirken; büyük ölçekli şirketlerde çalışan kişilere sanal asistanlık yapabilmek için hızlı ve pratik program kullanımı, iyi bir organizasyon becerisi, iyi seviyede bir veya birden fazla dil gerekmektedir.

Sosyal Medya Yönetimi

Bir firmanın, bir işletmenin ya da bir kişinin sosyal medya hesaplarında içerik üretme, içerik planlama ve paylaşma, takipçilerle etkileşimi artırma, etkileşimlerin istatistiğini tutma ve etkileşim artırıcı uygulamalarda bulunma görevlerini yapabilecek kişilerdir. Sosyal medya yöneticiliği yapabilmek için sosyal medya platformlarına hâkim olabilmek, bu alanda deneyim sahibi olmak ve yaratıcılık gerekmektedir.

Online Müşteri Hizmetleri

Şirketlerin müşterileriyle arasındaki köprü görevini gören kişilerdir. Müşterilerin şirketlerden aldıkları hizmetler kapsamında müşterilerin deneyimine katkı sağlamak ve geri dönüş sağlamak gerekmektedir. Müşteri hizmetleri alanında çalışabilmek için şirket kültürünü benimsemek, iyi bir iletişim becerisine sahip olmak, müşterilerin istek ve taleplerine hızlı bir şekilde geri dönüş yapabilmek ve şirket sistemine hâkim olmak gerekmektedir.

Blog Yazarlığı ve Yönetimi

Kişilerin belli başlı alanlarda bloglar oluşturarak blog yazıları üzerinden kazanç sağladığı iş dalıdır. Blog hesabı oluşturabilmek için 2 farklı yöntem vardır. Yazılım bilgisine sahip olmak ya da hazır blog sitelerinden sunucu kiralamak blog yazarlığı yapabilmek için yeterlidir. Hazır sistem ve site satışı yapan sitelerden belirli bir seviyede harcama yaparak blog sitesine sahip olabilir, sitenin içeriğini kişisel isteğe göre değiştirebilir ve yazarlık yaparak kazanç sağlanabilir. Blog sitesine sahip olabilmek için öncelikle bir alan adı yani domain gerekir. Diğer adımda ise hosting satın almak ve ssl sertifikalarına sahip olmak gerekmektedir. Bu şekilde kişiler bir blog sitesine sahip olabilir.

Online Anket Araştırmaları

Araştırma ve pazarlama şirketlerinin oluşturdukları anketlere katılarak belirli miktarlarda kazanç sağlanabilir. Anket doldurarak kazanç sağlamak kolay bir yöntemdir fakat kazancı diğer iş alanlarına göre daha düşüktür.

E-Ticaret ve Dropshipping

İnternet üzerinden gelir sağlama yolları arasında diğer seçeneklere göre daha yoğun emek ve harcama gerektiren bir iş alanıdır. Bir takım bilgi ve becerilere sahip olmak gerekir. Bu bilgi ve beceriler veri analizi, market araştırması, gerekli platformları kullanabilmek, pazarlama bilgisi yeterlidir. Fazladan bir eğitim gerektirmez, sadece yeteri seviyede bilgi ve beceriye sahip olmanız gerekmektedir. Dropshipping yaparak stok maliyetlerine katlanmadan kazanç sağlanabilir fakat bunun için iyi bir araştırma becerisi, iyi bir iletişim ve kaynak yönetimi gerekmektedir.

Eğitim Gerektiren İş ve Meslek Dalları Hangileridir?

Yazılım Geliştiricisi

Yazılım geliştiricisi olmak için öncelikle belirli seviyelerde birçok bilgi ve donanıma sahip olunmalıdır. Bu donanımlar arasında temel bilgisayar bilgisi ve kullanımı, programlama dili bilgisi, hızlı ve dikkatli kodlama yazabilme becerisi, geliştirici araçlarına hâkim olma bilgisi, proje geliştirme, gerekli eğitim programlarına katılım ve sertifikalar bulunmaktadır. Yazılım geliştiricisi olmak için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Yapay Zekâ Mühendisliği veya Matematik bölümlerinde eğitim almak gerekmektedir.

Veri Bilimcisi-Analisti

Veri bilimcisi olabilmek için multi-disiplin alanlarda yeterlilik gerekmektedir. Veri bilimcisi kişinin iyi bir matematik, programlama, istatistik, veri analizi ve veri görselleştirme, yapay zekâ alanlarında bilgiye sahip olması gerekmektedir. Üniversitelerin Veri Bilimi, Bilgisayar Bilimi, İstatistik alanlarında lisans eğitimi alması gerekmektedir.

Siber Güvenlik Uzmanı

Siber Güvenlik Uzmanları, bilgisayar sistemlerini, bilgisayar ağlarını siber saldırılardan koruyan kişilerdir. Siber Güvenlik Uzmanı olabilmek için temel ağ protokollerini bilmek, işletim sistemlerini ve çalışma mantıklarını bilmek, programlama dillerini bilmek, siber saldırı türlerini ve saldırılara karşı alınacak önlemleri bilmek gerekir. Siber Güvenlik Uzmanı olabilmek için üniversitelerin Bilgi Güvenliği Teknolojileri, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Bulut Bilişim Uzmanı

Bulut bilişim uzmanları, çalıştıkları şirketlerin bulut tabanlı çalışmaları planlar, uygular, kontrol eder ve optimize eder. Veri depolama, ağ yönetimi, güvenlik gibi alanlarda bilgi sahibi olmaları gerekir. Çeşitli ağ protokolleri hakkında bilgi sahibi olmak, betik dilleri ve programlama dillerini bilmek, işletim sistemlerini bilmek, bulut hizmetleri ve sağlayıcıları hakkında donanımlı olmak gerekmektedir. Bu alanda çalışmak için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir.

Oyun Geliştiricisi

Oyun Geliştiriciler genellikle video oyunu üreten şirketlerin çatısı altında çalışan kişilerdir. Oyun motorları ve programlama dilleri konularında uzman olmak gerekmektedir. Bu alanda çalışan kişilerin görevleri video oyunlarının tasarlanması, test edilmesi, geliştirilmesi ve optimize etmektir. Bu kişiler ekip olarak çalışan kişilerdir. Sorumlulukları ve görevleri ise oyun konseptini oluşturmak, oyun mekaniklerini oluşturmak, level dizaynlarını geliştirmek, betik yazımı yapmak, 2d-3d modelleme yapmak, animasyon ve görsel efektleri oluşturmak, ses tasarımını ayarlamaktır. Oyun geliştiricisi olabilmek için üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Dijital Oyun Tasarımı gibi lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir.

 

Belirli Seviyede Eğitim Gerektiren ve Çalışan Sayısı Az Olan Meslekler Nelerdir?

 

Ülkemizde çok yaygın olmayan fakat kazancı yüksek olan ve az bilinen iş modelleri bulunmaktadır. Bu iş modelleri şunlardır:

 

Niş Blog Yazarlığı

Spesifik bir alan üzerinde blogların yazılmasıdır. Bu alanlar niş alanlar olarak adlandırılır. Tek bir alan üzerinde yüksek seviyede profesyonelleşme sonucu edinilen bilgilerin bloglar üzerinden paylaşılıp kazanç sağlanmasıdır.

 

Dijital Varlık Oluşturma

Günümüzde popüler olmaya devam eden alanlardan bir tanesidir. E-Kitaplar yazarak veya dijital ürünler oluşturarak internet siteleri üzerinden satışının yapılarak kazanç sağlandığı bir iş alanıdır.

 

 

Çeviri ve Yerelleştirme

Az bilinen ya da az kullanılan dilleri öğrenerek çeviriler yapmak veya bazı sektörlerde öğrenilen dil üzerinden çeviri hizmeti sunarak gelir oluşturma alanıdır. Ülkemizde bu alan üzerinde çalışan kişi sayısı azdır ve gelir kaynağı yüksektir.

 

Mikroworking

Bazı platformlar üzerinden, platformlarda yer alan küçük görevleri tamamlayarak gelir elde edilmesidir. Amazon Mechanical Turk, Clickworker gibi platformlarda küçük görevler yapılarak gelir elde edilebilir.

 

Kullanıcı Deneyimi Testi

Web siteleri ve bazı uygulamalar için kullanıcıların deneyimlerini ölçmek ve deneyimlerin sonucunda ilgili şirkete-siteye geri dönüşler yapılır.

 

Podcast Üretimi

Belirli konularda podcastler oluşturup bu içerikleri belirli platformlara satmak üzerine kurulmuş olan bir iş alanıdır.

İlgili Haberler