Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca bir işyerinde çalışmış olmak,
Hizmet akdinin sonlandırılmasından önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödenmiş olmak,
Hizmet akdinin sonlandırılmasından sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bizzat başvuruda bulunmak veya elektronik ortamda başvuru yapmak.
İşsizlik Ödeneği ve Kısa Çalışma Desteği Hakkında Bilgilendirme
İşsizlik ödeneği, sigortalı bireylere sunulan parasal destek hizmetidir. Asgari ücretle çalışan bir kişi için hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, son 4 aylık prime esas kazancın aylık ortalamasına göre belirlenir ve 2.588,40 TL olarak hesaplanmıştır. Ancak, damga vergisi oranı olan 0,00759 da dikkate alındığında, ödenecek işsizlik ödeneği miktarı 2.568,75 TL’ye düşmektedir.
Kısa çalışma ödeneği ise işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması durumunda, üç ayı aşmayacak şekilde sigortalılara gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bu ödemeler, işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir. Ancak, Covid-19 kaynaklı kısa çalışma ödemeleri işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmemektedir. Mahsup edilip edilmeyeceğine ilişkin karar yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir.
Askerlik sebebiyle işten ayrılma durumunda, normal şartlarda işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda, başvuru süreci terhis tarihinden itibaren başlayacaktır.
Öte yandan, askere gitmeden önce işsizlik ödeneği alan kişiler, muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınmaları halinde işsizlik ödeneği ödemeleri, bu durumun devam ettiği süre boyunca durdurulacaktır.
2023 İşsizlik Ödeneği Şartları ve Hesaplama Detayları
İşsizlik ödeneği, 2023 yılında en az 4 ay süreyle çalışan işçilerin belirli şartları yerine getirmeleri halinde alabilecekleri bir destektir. Ödeneğin miktarı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançlarına dayanılarak hesaplanmaktadır. Ancak işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini aşamamaktadır. Bu nedenle, en düşük günlük ortalama brüt kazancın %40’ı işsizlik ödeneği olarak hesaplanır.
Bu durumda, işsizlik ödeneği alabilmek için en az 4 ay boyunca çalışmış olmak gerekmektedir. İşçinin son dört aylık prime esas kazançlarına bakılarak günlük ortalama brüt kazanç hesaplanır ve bu kazancın %40’ı işsizlik ödeneği olarak belirlenir. Ancak, bu miktar, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez.
İlgili Haberler
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?
Tehlikeli Kanser Türleri