İstanbul’da 7 şiddetinin üzerinde bir deprem beklendiği tüm uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin ardından artık beklenen büyük İstanbul depremine yönelik çalışmalara hız verildi. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, oldukça çarpıcı sözler sarf etti ve “İstanbul’da 90 bin bina ağır hasar alacak yada yıkılacak.” dedi.
6 Şubat günü Hatay ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem, Türkiye’ye deprem gerçeğini çok acı bir şekilde yeniden hatırlattı. Tam 11 ilde yıkıma neden olan asrın felaketi, 50 bin vatandaşımızı kaybetmemize neden olurken, tam 14 milyon vatandaşımız ise doğrudan depremden etkilendi.
Yaşanan felaketle birlikte, yıllardır tüm uzmanların uyarısına rağmen unutulan veya kulak arkası edilen büyük İstanbul depremi de yeniden gündeme geldi. İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız artık diken üzerinde endişe dolu bir yaşam sürmeye başladı. İstanbul’un bazı bölgelerinde kira ve ev fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı.
Tüm bunların yanında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Deprem Araştırma Komisyonu da depremde yaşanması muhtemel kayıpları en aza indirmek adına alınabilecek tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.
Bu bağlamda konunun uzmanlarıyla gerekli çalışmaları yapan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda Prof. Dr. Okan Tüysüz bir konuşma gerçekleştirdi. Tüysüz konuşmasında oldukça çarpıcı sözlere yer verdi. İstanbul depreminin yaratabileceği felakete dikkat çeken Tüysüz, 90 bin binanın yıkılacağını veya ağır hasar alacağını söyledi.
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda deprem konusunda uzman olan bir isim konuşma yaptı. Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin doğal bir olay olduğunu, deprem olmasının önlenemeyeceğini ancak alınacak önlemlerle en az hasarla atlatılabileceğini söyledi. Türkiye’de 5,5 büyüklüğünün üzerinde deprem üretmesi muhtemel 485 adet fay bulunduğunu ifade eden Tüysüz, ülkemizin tam bir deprem ülkesi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunun bilinmesine karşın, sanki hiç deprem riski taşımıyormuş gibi davranıldığını ve gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. Bu sebeple depremlerden çok ciddi hasarlar aldığımızı ifade eden Tüysüz, bir an önce depreme hazır bir toplum haline gelmemiz gerektiğini ifade etti.
Marmara depreminin Türkiye’yi bekleyen bir gerçek olduğunu ifade eden Tüysüz, bunun bilinmesine karşın hiç bir önlem alınmadığını ve kesinlikle Marmara depremine hazır olmadığımızı ifade etti. Marmara depreminin etkileyeceği bölgelerde çok sayıda depreme dayanıksız yapı bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tüysüz, bu binalardan 90 bin kadarının yıkılacağını yada ağır hasar alacağını ifade etti.
Marmara depreminin gerçekleşmesi durumunda Türkiye’nin bunu kaldıramayacağını ifade eden Tüysüz, bir an önce gerekli çalışmaların yapılıp, depreme hazırlıklı hale gelmemiz gerektiğini ifade etti.
İlgili Haberler
Ülkelerdeki ve Eyaletlerdeki Garip Yasalar
Bolu Tüneli açık mı? Bolu Tüneli ne zaman açılacak?
Şimdide İstanbul! İstanbul sahilinde iki kişi ilişkiye girdi! Sansürsüz hali tepki çekti
Cihat Tamer’in oğlu Atilla Tamer vefat etti!
Yusuf Tekin açıkladı! Okullar ertelenecek mi, Ara tatil kaldırılacak mı?
Tehlikeli Kanser Türleri