Aşağıda, 657 sayılı Kanunun Ek 19. maddesi ve 25/10/1982 tarihli 17849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik hakkında bilgiler yer almaktadır:
Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak zorundadır. “Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak”, 657 sayılı Kanunun Ek 19. maddesi gereğince uyarma cezasını gerektiren bir davranış olarak tanımlanmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik, 25/10/1982 tarihli 17849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu yönetmelikte, memurların, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esaslar belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre, Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensupları, hakimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görev yapan subaylar, sözleşmeli subaylar, yedek subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar, uzman erbaşlar, uzman jandarmalar, sözleşmeli erbaş ve erler ile diğer ilgili personel, ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen kurallara uymak zorundadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan din işleriyle ilgili personelin giyim ve kuşamı ise Başbakanlıkça onaylanacak usul ve esaslara tabidir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 1. maddesi, kamu personelinin Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar ve aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafetle olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını amaçladığını belirtmektedir. Yönetmeliğin “Ana İlkeler” başlıklı 4. maddesinde ise kurum ve kuruluşlarda görevli memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel, hizmetliler ve işçilerin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esas olduğu ifade edilmektedir.
Kamu Görevlilerinin Kılık ve Kıyafet Kuralları: Özgün Haber
Yönetmeliğe göre, kadın kamu görevlileri, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giymemeli ve streç, kot gibi pantolonları tercih etmemelidir. Ayrıca, eteklerin dizden yukarıya olmaması ve yırtmaç içermemesi gerekmektedir. Terlik tipi (sandalet) ayakkabılar da kabul edilmemektedir.
Erkek kamu görevlileri ise temiz, düzgün, ütülü ve sade elbiseler giymelidir. Ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı olmalıdır. Sandalet veya atkılı ayakkabılar kabul edilmemektedir. Ayrıca, bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulmalıdır. Saçlar, kulağı kapatmayacak şekilde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir. Saçlar temiz, bakımlı ve taranmış olmalıdır. Her gün sakal tıraşı olunmalı ve sakal bırakılmamalıdır. Bıyık doğal olarak bırakılabilir, ancak uzunluğu üst dudak boyunu geçmemelidir. Bıyığın üst kısmı alınmazken, yan taraflar üst dudak hizasında olmalı ve alt uçları dudak hizasında kesilmelidir. Kravat takılmalıdır ve kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmemelidir. Hizmet gereği olarak verilen durumlarda ise tek tip elbise giyilmelidir.
Ancak, vücuda yapılan dövmenin terör propagandası niteliğinde, siyasi veya ideolojik amaçlı, genel ahlak ve edep dışı olduğu veya Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelikte olduğu durumlarda veya 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı olduğu durumlarda, disiplin cezasını gerektiren fiil ve davranışlar kapsamında disiplin işlemleri uygulanabilir.
İlgili Haberler