SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Memurun Refakat İzninde Sorun Yaşanan Dört Başlık Bulunuyor

Memurun Refakat İzninde Sorun Yaşanan Dört Başlık Bulunuyor

Memurlara refakat izni verilebilmesi için sağlık kurulu raporunda belirli hususların bulunması gerekmektedir.

Yayınlanma:
ABONE OL
Memurun Refakat İzninde Sorun Yaşanan Dört Başlık Bulunuyor

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümleri gereği, memurların sağlık kurulu raporunda belirtilen şartları taşıması halinde, uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı veya ciddi bir kaza geçirmesi durumunda, ana, baba, eş, çocukları ve kardeşleri için refakat izni verilebilmektedir.

Memurlara Hastalık ve Refakat İzni: 657 Sayılı Kanunun Hükümleri

Devlet Memurları Kanunu’nun 657 sayılı hükmünde belirtilen “Hastalık ve refakat izni” başlıklı 105. maddenin son fıkrasında, memurların hayati tehlike oluşturabilecek ağır bir kaza geçirmesi veya uzun süren tedavi gerektiren bir hastalığa sahip olan ana, baba, eş, çocukları ve kardeşleri için refakat izni verilebileceği ifade edilmektedir. Bu durumun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, memurun aylık ve özlük hakları korunarak üç aaya kadar izin verilir ve gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

İLGİLİ HABER Marco Asensio Fenerbahçe haberlerine cevap verdi! Benim neden haberim yok
Memurlara refakat izni verilebilmesi için sağlık kurulu raporunda belirli hususların bulunması gerekmektedir.

Memur Refakat İzni: Sağlık Kurulu Raporunun Gereklilikleri ve İdari Takdir Hakkı

Bu hususlar arasında, refakati gerektiren tıbbi sebeplerin açıkça belirtilmesi, refakat edilmediği takdirde hayati tehlikenin söz konusu olacağının vurgulanması, sürekli ve yakın bakımın gerektiği, en fazla üç aylık bir refakat süresinin belirtilmesi ve refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklerin ifade edilmesi yer almaktadır. Ancak, refakatçinin adının ve soyadının raporda yer alması zorunlu değildir.

Aynı dönemde aynı kişi için birden fazla memurun refakat izni kullanması mümkün değildir. Bu durumda “dönem” ifadesi, refakat izninin başlangıç ve bitiş tarihlerini kapsayan zaman dilimini ifade etmektedir.

657 sayılı Kanunun ilgili hükmünde “üç aya kadar izin verilir” ifadesi yer aldığından, idarenin bu izni verip vermemek konusunda takdir hakkı bulunmamaktadır. Eğer rapordaki şartları sağlayan bir memur bulunuyorsa, idare tarafından refakat izni vermek zorunludur. Bu durumda idarenin takdir hakkı söz konusu değildir.

İlgili Haberler