SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kamu Alımı

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » TCMB Faiz Kararını Salı Günü Açıklayacak

TCMB Faiz Kararını Salı Günü Açıklayacak

Yayınlanma:
ABONE OL

Merkez Bankası faiz kararı ne olur sorusuna yönelik birçok analist ve danışman açıklama bekliyor. TCMB tarafından açıklanması gereken faiz karar bilgileri ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz.

TCMB faiz kararı çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiriyor. Banka Para Politikası Kurulu kapsamındaki bilgilere göre, faiz kararı, 20 Ağustos 2024’te açıklanacak. Bu tarih, önümüzdeki hafta içi salı gününe denk geliyor. Merkez Bankası, geçmiş toplantıda %50 seviyesinde politika faiziyle gündeme gelmişti.

Politika faiz oranı, Merkez Bankası tarafından alınan ve riskli durumlarda gündeme gelen bir faiz açıklamasını ifade ediyor. Son dönemlerde enflasyon rakamları da hedeflenenden yukarıda olduğu için, banka bu kapsamda açıklama yapıyor. Politika faiz oranı açıklamasıyla, toplam taleplerde düşüş hedefleniyor. Diğer bankalardan gelen fazla nakit değerlendirmesi de bu kapsamdadır.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, gelişmeleri açıklamak üzere Salı günü saat 14:00’te bilgilendirme sağlayacak. Açıklanan PPK faiz kararında verilen %50 seviyesi bu ay nasıl belirlenecek bilinmiyor.

Enflasyon Oranları Zayıflama Eğilimine Girdi

Önceki PPK toplantısında enflasyon beklentileri konusunda önemli veriler paylaşılmıştı. Para Politikası Kurulu tarafından gerçekleşen duyuruda, enflasyon eğilimi zayıflama yönünde tespit edildi.  Kurum, enflasyon beklentileri ve fiyatlara yönelik devam eden süreci takip ettiğini de kamuoyuna duyurmuştu.

Merkez Bankası faiz kararı konusunda geçen duyuruda, haziran ayına yönelik göstergelere değinildi. Bu veriler kapsamında, temmuz ayında da devam edeceği tahmin edilen rakamlara yer verildi. Para politikası etki alanına göre yaşanan gelişmelere değinen PPK, ana eğilimden de bahsetti. 

İşlenmemiş gıda fiyatlarında arz yönünde artan gelişmeler, enflasyonun artacağına işaret ediyor. Ancak diğer yandan bu durumun geçici olması bekleniyor. Çünkü ana eğilimdeki talepler ve beklentilerin uyum içerisinde olması sayesinde, yükseliş sınırlı kalıyor.

Yakın dönem gelişmelerine göre yurt içindeki taleplerde yavaşlama devam ediyor. Bu nedenle eğilim zayıflama yönünde olsa da hedeflerdeki oranlara daha uzun vadede ulaşılacağı düşünülüyor. PPKİ fiyat beklenti ve davranışları ile enflasyona yansımaları durumunu yakından takip ediyor.

Türkiye’de enflasyon oranları ve TCMB faiz kararı, birbirinden bağımsız olarak düşünülemiyor.  Kurum tarafından gerçekleşen takip ve canlandırıcı etkenleri artırıcı girişimler, baskıları da azaltmaya çalışacaktır.

Kredilerde Etkiler İzleniyor

Kurul, krediler ve parasal olarak alınan sıkılaşma durumlarının nasıl etkiler yarattığını izliyor. Kredilere etki eden sıkılaştırma politikalarına ve gecikmeli etkilere göre yeni bir bakış açısı oluşabilecek.

Merkez Bankası faiz politikası, sabitlik yönünde seyrediyor. Ancak enflasyon risklerine karşı bu sabit duruşun önemi son derece büyük.  Ekonomiyi yönlendiren bir kurum olarak, ülke üzerinde destek vermesinin de etkisiyle, doğru bir para politikası benimsemiş durumda. Merkez Bankası sabit faiz oran değişikliği, enflasyon oranıyla da alakalı olarak yeniliklere ev sahipliği yapacak.

Merkez Bankası, enflasyon oranındaki yeni artışlarda daha da sıkı bir para politikası sunacağa benziyor. Bu sıkı duruşa rağmen iç talep dengeleri ve reel değerlenmede olumsuz durumların yaşanmaması isteniyor. TL reel değerlenme süreci bir hayli hassas olduğu için enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle bağlantılı bir durum söz konusu.

Dezenflasyon sürecini güçlendirecek olan faiz kararı ardından enflasyondaki beklentilerde de iyileşme görülebilir. Aylık düzlemde ve aşamalı olarak gerçekleşmesi beklenen düşüşle beraber, kredi bazında da büyüme hedefleniyor. Özellikle krediler ve daha geniş finansal konularda mekanizmanın desteklenmesi adına detaylı müdahalelere yer veriliyor.

PPK, yabancı kredilerle ilgili ek önlemler alındığına değindi. Piyasalarda ön görülen durumlar dışındaki gelişmeler için ilave adımlarla destek devam ediyor. Destekler, likidite ve sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi gibi önlemler barındırıyor.Bir süredir devam eden istikrarsız fiyat artışları sonrası faiz kararı ile denge hedefleniyor.

İlgili Haberler