Uzaktan eğitim ,eğitim sisteminde bazı katı kuralları ortadan kaldıran bir eğitim modeli.Bu modeli uygulayan birçok ülkenin var olduğunu söylemek mümkün.
1-Uzaktan Eğitim Modeli Nedir?
Bu eğitim modelinde öğrenciler ve öğretmenler için bir araya gelme zorunluluğu bulunmaz.Eğitim ,teknoloji aracıyla gerçekleşirken belirli mekân ,zaman şartı aranmaz.Anlayacağınız evde bile ders işleme lüksüne sahipsiniz.Canlı videolar ile birlikte e-kitaplar da ders anlatılırken kullanılır.
2-Eğitim Modelinin Amacı
Aslında asıl amaç daha fazla kişiye eğitim fırsatını sunabilmek,bunun yanı sıra kişinin öğrenme becerisini ortaya çıkarabilmek ve kendine has öğrenme metotlarını benimsetmek diğer bir tanımla kişinin çabalamasını sağlamak, beslenme ,ulaşım ve araç, gereçler için harcanan masrafın azaltılması da amaçlar arasında gösterilir.
3-Kaç Çeşidi Vardır?
Eğitimcilerin ya da kurumların tercihi doğrultusunda birden fazla yönteme başvurulabilir.6 farklı yöntem uzaktan eğitim sisteminde tercih edilir .İşte , size o yöntemler:
a) Hibrit Eğitim
Aslında pek bilinmeyen ama birçok kurumun uygulamaktan keyif aldığı bir yöntemdir.Siz sınıfınızda öğretmeninizle birlikte ders işliyorken sınıfınızın diğer üyelerinin derse başka bir mekândan sanal olarak katılması olarak bilinir.
b)Eş zamanlı Eğitim
Bu eğitim modelinde öğrencilerin hepsi ya da derse katılmak isteyen kişiler bir arada bulunurken öğretmen fiziki olarak derse katılmaz.Öğretmenler genelde video yayınları yaparak sınıftaki bireylere ulaşır.
c)Video Konferans
Aslında yüz yüze eğitime benziyor fakat videolu olarak yapılıyor.Bu eğitim türünde öğretmeninizde sizin sesinizi duyabiliyor ve sizi görebiliyor.İki tarafın birbiriyle iletişime geçebildiği bir model olarak biliniyor.
d)Sabit Zamanlı
Bu eğitim modelinde ders almak isteyen tüm bireyler nerede olurlarsa olsunlar online olarak önceden belirlenmiş yere bağlanırlar.
e)Eş Zamansız Eğitim
Öğrenci ve öğretmenin her anlamda birbiriyle bağımsız olduğu bir eğitim modelidir. Bu yöntemde aynı mekânlarda olmaksızın öğretmeninizin ders anlattığı saatten daha farklı bir saatte derse katılırsınız.
f)Bilgisayar Tabanlı Eğitim
Bilgisayar tabanlı modelde öğrenciler bilgisayar laboratuarına gider ve burada bilgisayar üzerinden ders işlerler genellikle en yaygın kullanılan yöntemdir.
4-Eğitim Modelinin Avantajları
Uzaktan eğitim modelinde öğrenci ve öğretmen gruplarının bir araya gelme zorunluluğu bulunmadığı için beslenme , ulaşım ve ders materyalleri gibi ihtiyaçların karşılanmasında çok para harcanma zorunluluğu da oluşmaz .Bulunduğunuz ortamda bile derslere katılma özgürlüğü sunabildiği için ulaşım sıkıntısı da yaşatmayan bir yöntemdir.Bazı yöntemler derslere katılmanız için belirli bir mekâna gitmenizi gerektirmez bu açıdan mekânı seçebilir ve dilediğiniz yerde ders yaparsınız.Bu yöntemle bireylere bazı alışkanlıklar kazandırılır,öğrenciler kendi çalışma performanslarını daha iyi tanır ve yönlendirebilecek deneyime ulaşır.Bu eğitim modeli özgürlükleri de beraberinde getiren nadir bir modeldir.Birçok kişi aynı anda aynı ortamda olmasa bile derse katılabilir ki bu durumda öğrencilerin eğitime ilgisi de arttırılmış olur. Maddi ya da ailevi sebeplerden dolayı kuruma gidemeyen bireylerin eğitime dâhil edilmesi sağlanmış olunur.
5-Eğitim Modelinin Dezavantajları
Her ne kadar avantajlı yönleri bulunsa da ,birtakım istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalmanız mümkün.Öncelikle uzaktan eğitim için bilgisayar,telefon yada tablet gibi cihazları tercih etmeniz gerek.Karşı tarafla daha kaliteli bir iletişim içinse cihazınızın arızalı olmaması da gerek. Sanal eğitim olarak görülen bu modelde öğretmeninizle aranızda sağlıklı bir iletişim oluşmayabilir.Kalabalığa alışan öğrencilerin bireysel olarak derse uyum sağlaması da zor olur,özellikle samimi dostluklar kuran kişiler sosyal hayatlarında sorunlar yaşar.Teknik olarak çalışmanız gereken dersler veya konular varsa sanal yollarla gerçekleştirmeniz mümkün olmaz bu durum eğitimde verimi düşürür.
6-Kimler İçin Uygun Bir Eğitim Modelidir?
Uzaktan eğitim modeli ailevi,ekonomik ya da fiziksel engeli olmasından ötürü eğitime devam edemeyen lise mezunu kişiler için bir alternatif olarak görülüyor.Ön lisans ya da lisans eğitimi almış olmasına rağmen başka bir bölümde eğitim almayı isteyen kişilerde tercih ediyor.Yüksek lisans yapmak için de tercih etmeniz mümkün.
7-Hangi Bölümler Bu Eğitimi Veriyor?
Açıkçası sözel ve eşit ağırlık bölümleri için tercih edilen bir yöntem fakat bazı sayısal alanları da kapsıyor.Bu alanları 4 ve 2 yıllık olmak üzere gruplamak mümkün.İşte,size 4 ve 2 yıllık bölümler:
a)4 Yıllık Bölümler
Uzaktan eğitim, sosyal hizmet , radyo televizyon ,matematik ,coğrafya,gazetecilik,sanat tarihi ,kamu yönetimi,halkla ilişkiler ve tanıtım,bilgisayar ve endüstri mühendisliği,İngiliz dili,Arap dili ve Rus dili edebiyatı,sinoloji ve yönetim bilişim sistemleri bölümlerinde uygulanan bir eğitim modelidir.
b)2 Yıllık Bölümler
Sadece 4 yıllık bölümler için değil ,2 yıllık bölümler içinde uzaktan eğitim uygulamasına başvurulur.Moda ve grafik tasarımı,pazarlama ve posta hizmetleri,insan kaynakları ve işletme yönetimi,turizm ve otel işletmeciliği, turist rehberliği, muhasebe,bankacılık ve sigortacılık,emlak yönetimi,web tasarımı ve kodlama,engelli bakımı ve rehabilitasyon,tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümleri için bahsi geçen eğitim modeline başvurulur.
Sonuç
Öğrenciler arasındaki bilgi ve kültür farkını ortadan kaldırmak için bazı eğitim kurumları sıra dışı yöntemler uygular.Tercih edilen bu yöntemde birçok faydayı görebileceğiniz gibi istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalmanızda mümkündür.
İlgili Haberler